top of page

Reguli

Organizare

În 1958, s-a decis ca, de atunci înainte, È›ara câÈ™tigătoare să organizeze concursul în anul următor.  De când a fost instituită această regulă, țările învingătoare au fost de acord să organizeze în anul următor de fiecare dată, cu 5 excepÈ›ii:

  • 1960: găzduit de BBC în Londra, după ce Țările de Jos au refuzat din cauza costurilor. Regatul Unit a fost ales să găzduiască evenimentul pentru că s-a clasat pe locul 2 în ediÈ›ia din 1959.

  • 1963: organizat în Londra de BBC, după ce FranÈ›a a refuzat din acelaÈ™i motiv. DeÈ™i Regatul Unit ieÈ™ise doar pe locul 4 în 1962, Monaco È™i Luxemburg (care ocupaseră locurile 2 È™i 3) au refuzat, de asemenea.

  • 1972: organizat de BBC în Edinburgh, fiindcă televiziunea din Monaco nu a reuÈ™it să asigure o sală de spectacole adecvată. Télé Monte Carlo a invitat BBC să preia organizarea pe baza experienÈ›elor anterioare.

  • 1974: găzduit de BBC în Brighton, după ce Luxemburgul a refuzat din motive financiare. BBC îÈ™i câÈ™tigase o reputaÈ›ie ca organizator implicit în astfel de cazuri.

  • 1980: găzduit de NOS în Haga, când Israelul a refuzat din motive financiare, după ce organizase ediÈ›ia din 1979 în Ierusalim, È™i pentru că data aleasă pentru desfășurarea concursului (19 aprilie) concidea cu sărbătorirea Zilei Eroilor în Israel în acel an. Țările de Jos s-au oferit să găzduiască evenimentul, după ce multe alte țări (inclusiv Regatul Unit) au refuzat.  

 

NedorinÈ›a acestor țări de a organiza competiÈ›ia se datorează costurilor mari È™i faptului că o găzduiseră deja recent. Din 1981 până în prezent, fiecare ediÈ›ie a fost organizată de È›ara ce a câÈ™tigat cu un an înainte.

Limbi

Regula referitoare la obligativitatea participanÈ›ilor de a cânta în una dintre limbile oficiale ale țărilor pe care le reprezintă a fost schimbată de mai multe ori de-a lungul timpului. În 1966, s-a impus restricÈ›ia de limbă, după ce Suedia a participat în 1965 cu un cântec în engleză.

 

RestricÈ›ia a continuat până în 1973, când a fost abrogată, iar interpreÈ›ii au fost liberi să cânte în orice limbă doreau. Mai mulÈ›i câÈ™tigători din mijlocul deceniului 1970 au profitat de acest lucru cântând în engleză, spre exemplu ABBA (1974).

În 1977, EBU a decis să reintroducă restricÈ›ia, făcând o excepÈ›ie pentru Germania È™i Belgia, ale căror selecÈ›ii naÈ›ionale avuseseră deja loc(cântecele ambelor țări erau în engleză).

 

În 1999, regula a fost din nou înlăturată. Astfel, Belgia a trimis în 2003 È™i 2008 cântece în limbi artificiale. Țările de Jos au trimis în 2006 o piesă cântată parÈ›ial în engleză È™i parÈ›ial într-o limbă artificială. În 2011, piesa Norvegiei a fost cântată în engleză È™i swahili, folosind în premieră o limbă africană.

 

O altă regulă, care a existat dintotdeauna, este că toate cântecele trebuie să aibă È™i o parte vocală: nu sunt permise cântecele pur instrumentale.

Muzică live

Toată partea vocală a interpretării trebuie să fie live: nu sunt permise backing vocals pe negative. În 1999, cântecul croat a avut pe negativ sunete care semănau dubios cu niÈ™te voci umane. DelegaÈ›ia croată a declarat că nu erau voci umane, ci sunete sintetizate digital pentru a replica voci, însă EBU a decis că spiritul regulilor fusese încălcat. În consecință, 33% din punctele obÈ›inute de CroaÈ›ia în 1999 nu au fost luate în considerare în scopul calculării mediei punctelor obÈ›inute de CroaÈ›ia în ultimii cinci ani, care urma să fie folosită pentru a decide dacă È›ara era calificată sau nu în concursurile viitoare.

 

Între 1956 È™i 1998, a fost obligatoriu ca È›ara-gazdă să ofere o orchestră live, înainte de 1973 fiind chiar obligatoriu ca instrumentaÈ›ia să fie realizată live de orchestră. Începând din 1973, sunt permise negative preînregistrate; cu toate acestea, televiziunea organizatoare era obligată să asigure o orchestră pentru a putea da participanÈ›ilor o alternativă. În cazul utilizării unui negativ, a fost obligatoriu până în 1996 inclusiv ca toate instrumentele auzite pe acesta să fie prezente pe scenă.

 

În 1999, regulile au fost schimbate, înlăturându-se necesitatea de a avea o orchestră live, aceasta din urmă rămânând o contribuÈ›ie opÈ›ională. Organizatorul din acel an, IBA (Israel), a decis să nu folosească o orchestră din cauza cheltuielilor necesare, iar 1999 a devenit primul an în care toate cântecele au fost cântate cu negativ. De atunci, nu s-au mai folosit orchestre live.

Transmitere

Fiecare televiziune participantă este obligată să transmită integral È™i în direct programul, inclusiv toate cântecele, trecerile în revistă, votarea È™i interpretarea de la final a cântecului câÈ™tigător, înlocuind doar intermediul cu pauze publicitare dacă doreÈ™te.

 

Din 1999, posturile care au dorit au primit È™ansa să insereze mai multe pauze, fiindcă s-au introdus mai multe segmente scurte, neesenÈ›iale în emisiune. Numai de trei ori a fost încălcată această regulă. Transmisiunea în Țările de Jos a fost întreruptă în 2000 de NOS pentru a oferi È™tiri de ultimă oră despre o explozie catastrofică de artificii în Enschede. RTVE (Spania) a transmis cu întârziere cea de-a doua semifinală a ediÈ›iei din 2009 din cauza campionatului de tenis Madrid Open din 2009. RTSH (Albania) a difuzat prima semifinală din 2012 cu întârziere pentru a putea oferi informaÈ›ii de ultimă oră privitoare la un accident rutier major. Acestea au fost, tehnic, violări ale regulamentului, însă au fost făcute din necesitate.

bottom of page